UA-48457078-1
Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

 

Yleistä ksylitolista, (koivusokeri) 


 Ksylitoli on luonnon makeutusaine. Sitä löytyy luonnosta pieniä määriä mm.
marjoista ja hedelmistä. Ihminen itsekin valmistaa ksylitolia aineenvaihdunnan tuloksena. Ksylitolia valmistetaan teollisesti mm. maissista ja pyökistä sekä myös koivun kuituaineesta, jota saadaan selluloosan valmistuksen sivutuotteena. Siitä juontaa juurensa ksylitolista käytetty toinen nimi "koivusokeri".

Ksylitoli

eroaa muista makeuttajista, kuten esimerkiksi sorbitolista ja fruktoosista, koska kuuden hiilen sijaan ksylitoli koostuu vain viidestä hiiliatomista. Ksylitolin käyttö suosii neutraaleja pH-olosuhteita suussa, mikä ei ole mutans-streptokokkien viihtymisen kannalta edullista. Pohjoismaissa myytävät sokerittomat purukumit on makeutettu pääasiassa sorbitolilla ja ksylitolilla. Ksylitoli- ja sorbitolipurukumien vaikutusta karieksen esiintymiseen on vertailtu Michiganin yliopiston laajassa ksylitolitutkimuksessa. Tutkimuksessa ilmeni, että kokonaan ksylitolilla makeutettu purukumi ehkäisi kariesta tehokkaammin kuin ksylitolin ja sorbitolin sekoituksella tai pelkästään sorbitolilla makeutettu purukumi.

Ksylitolin antikariogeeniset ominaisuudet perustuvat sen kykyyn ehkäistä reikiintymistä aiheuttavien Streptococcus mutans -bakteerien kasvua sekä vilkastuttaa syljen eritystä. Suun bakteerit eivät tehokkaasti pysty käyttämään ksylitolia hyväkseen, joten ne eivät pysty lisääntymään suussa ja samalla plakin määrä vähenee. Sylki taas jo itsessään huuhtelee ja suojaa hampaita. 

 

Ksylitoli vähentää syöpää aiheuttavan asetaldehydin muodostumista - Helsingin Yliopisto v. 2011

 Lokakuussa 2009 muutti Kansainvälinen syöväntutkimuslaitos (IARC) asetaldehydin syöpävaarallisuusluokitusta mahdollisesti ihmiselle syöpävaarallisesta yhdisteestä (Ryhmä 2B) -> ihmiselle syöpää aiheuttavaksi yhdisteeksi (Ryhmä 1) - (Evira

Katso Aldehydi opetusvideot tästä linkistä. Avautuu uuteen ikkunaan.


Miten ksylitoli edistää pienten lasten korvien hyvinvointia? 
 

Oulun yliopiston lastentautien klinikan tutkimus osoittaa, että täysksylitolipurukumin pureskelulla voidaan edistää pienten lasten korvien hyvinvointia. Tutkimuksessa säännöllinen ja määrältään riittävä Jenkki Professional -täysksylitolipurukumin pureskelu vähensi korvatulehdusten esiintymistä 40 prosentilla. Täysksylitolipurukumin pureskelu ei vähentänyt korvatulehdusta aiheuttavien pneumokokki-bakteerien esiintymistä nielussa, mutta se esti bakteerin kiinnittymisen ja korvatulehduksen kehittymisen.

 

Kenelle ksylitoli sopii? 

Ksylitoli sopii lähes kaikille - myös useimmille diabeetikoille. Ksylitolituotteita suositellaan erityisesti karieksen riskiryhmille ja sairauden, lääkkeiden tai ikääntymisen aiheuttamiin kuivan suun ongelmiin. Ksylitoli on todettu turvalliseksi makeutusaineeksi. Ksylitoli on polyoli, jota esiintyy pieninä määrinä monissa kasvikunnan tuotteissa. FAO:n ja WHO:n yhteiselin on todennut vuonna 1983, että ksylitolin kohtuullinen käyttö on turvallista.  

 

Miksi ksylitolia suositellaan pikkulasten äideille? 

Karies eli hampaiden reikiintyminen on tarttuva tauti. Kliiniset tutkimukset osoittavat, että pikkulasten äitien säännöllinen Jenkki Professional -täysksylitolipurukumin käyttö vähentää merkittävästi kariesta aiheuttavien mutans streptokokki -bakteerien tarttumista äidiltä lapselle. Sama koskee tietysti myös isää ja muita lapsen lähipiiriin kuuluvia, joten koko perheen kannattaa syödä ksylitolia. Jos kaksivuotiaalla lapsella ei ole ollenkaan mutans streptokokki -bakteeria suussa, säilyvät hänen hampaansa todennäköisemmin pitkään terveenä. Lapsilla, joiden äidit söivät ksylitolipurukumia lapsen ollessa alle kahden vuoden ikäinen, esiintyi vähemmän kariesta vielä 10-vuotiaana. 
  

Miten ksylitoli hoitaa kuivan suun ongelmia? 

Turun yliopiston tutkimusten mukaan säännöllinen ksylitolipastillin käyttö helpottaa merkittävästi vaikeasta suun kuivuudesta kärsivien potilaiden kuivan suun tuntemuksia. Kuivasuisuus on vaikea ongelma hammasterveydelle. Kun syljeneritys ehtyy, kariesbakteerien määrä lisääntyy ja hampaiden reikiintymisriski kasvaa moninkertaiseksi. Ksylitolipastilli on turvallinen, hampaita suojeleva keino lisätä syljeneritystä. Kuivan suun yleisyys kasvaa voimakkaasti iän myötä.

 
Miksi ksylitolipurukumia ja -pastillia jaetaan kouluissa ja päiväkodeissa? 


Ksylitolin nauttiminen lounaan ja välipalan päätteeksi estää happohyökkäyksen syntymisen. Siksi ksylitolipastilli tai -purukumi on luonnollinen osa ateriaa jo monissa kouluissa ja päiväkodeissa. Ksylitolipurukumin jakelu aterian päätteeksi on päivittäisen hampaiden harjaamisen lisäksi tärkeä osa lasten hampaiden hoitoa. Hampaiden harjaaminen kahdesti päivässä ja sen lisäksi ksylitolipurukumien ja ksylitolipastillien säännöllinen käyttö aterioiden jälkeen ovat todistetusti hyödyllisiä keinoja hampaiden reikiintymisen ehkäisyssä. Monet kunnat ovat valinneet ennalta ehkäisevän strategian suun terveydentilan kohentamiseksi. Kuntien tavoitteena on myös parantaa suun terveydentilaa entistä kustannustehokkaammalla tavalla.

 

 


  

Kuinka paljon ksylitolia suositellaan käytettävän päivässä?

 Hampaiden kannalta ksylitolia suositellaan käytettäväksi noin 5 – 10 g päivittäin, mikä vastaa määrältään 1 – 3 teelusikallista Koivusokeria. Tällaiset määrät eivät myöskään aiheuta laksatiivisille aineille tyypillisiä vatsaoireita. Suuremmistakaan käyttömääristä ei ole terveydelle mitään haittaa.
Ihmisen aineenvaihdunnassa muodostuu jo luonnostaan ksylitolia 5 – 15 g päivittäin. Voiko Koivusokeria käyttää leivonnassa?

 Koivusokeria voi käyttää leivonnaisten makeuttamiseen ja se kestää hyvin kuumennuksen. Ksylitolilla on kuitenkin kaksi ominaisuutta, jotka on hyvä huomioida leivonnassa. Ensinnäkään leivinhiiva ei kykene ksylitolin avulla nostamaan taikinaa ja toiseksi ksylitolista ei muodosta kuumennuksen vaikutuksesta värillisiä hajoamistuotteita, kuten tavallisesta sokerista.

 
...leivo näin

 Koivusokerilla voi korvata tavallista sokeria yhden suhteessa yhteen tai halutessa korvata vain osa sokerista Koivusokerilla. Leivonnaisten nostatus onnistuu leivinjauheella ja ruokasoodalla normaalisti. Väriä leivonnaiseen on hankittava muilla aineksilla kuin ksylitolin kautta.
 

Vaikuttaako Koivusokeri vatsan toimintaan?

   Koivusokerin ksylitoli on laksatiivinen yhdiste eli se voi löysyttää vatsan jos sitä nautitaan suuria kerta-annoksia. Laksatiivisuus korostuu jos se nautitaan suoraan tyhjää vatsaan, mutta normaalissa makeutuskäytössä tällaiset annosrajat tulevat kuitenkin vain harvoin vastaan. Aikuisilla vatsa voi sietää ksylitolia jopa 100 grammaan asti päivässä ja lapset 45 grammaan (11 teelusikallista). Vauvaikäiset voivat käyttää ksylitolia jopa kahden teelusikan kerta-annoksia (noin 8 g) ja ainakin 15 grammaan asti päivässä. Yksilöllisiä eroja herkkyydessä ksylitolille ei voi kuitenkaan poissulkea. Toisaalta ruoansulatuselimistö tottuu ksylitoliin suhteellisen nopeasti, jolloin suolisto oppii sietämään suurempia ksylitolimääriä paremmin. 


Kuinka kauan Koivusokeri säilyy?

 Koivusokerin säilyvyys on hyvä, kuten tavallisenkin sokerin. Pitämällä Koivusokeri viileässä ja kuivassa se säilyy jopa vuosia. Ilmankosteudelle altistuessaan se voi paakkuuntua.

 

Millainen on Koivusokerin ravintosisältö?

Koivusokeri on puhdasta ksylitolia, joten sokerialkoholina sen energiapitoisuus on 1000 kJ/100 g (240 kcal/100 g). Tämä on noin 40 % vähemmän kuin tavallisessa sokerissa. Koivusokerissa ei ole proteiinia, rasvaa tai muita hiilihydraatteja.

Mihin Koivusokeria voi käyttää?

Koivusokeria voi käyttää makeuttamiseen aivan kuin tavallista pöytäsokeria. Hampaiden kannalta sitä on edullinta käyttää jälkiruoissa ja välipaloissa. Esimerkkejä käyttökohteista:

 

 • Kiisselit
 • Marjat
 • Puurot
 • Murot
 • Viilit
 • Jogurtit
 • Rahkat
 • Maitokaakao
 • Kahvi
 • Tee

_

Quellen:  

 • Isokangas P et al., “Occurrence of dental decay in children after maternal consumption of xylitol chewing gum, a follow-up from 0 to 5 years of age.” J Dent Res. 2000 Nov;79(11):1885-9.

  (Auswirkungen von Xylit-Kaugummis während der Schwangerschaft auf die Zähne der Kinder)

  [Quelle als Link]  [Quelle als PDF]

 • Mattila PT et al., “Improved bone biomechanical properties in xylitol-fed aged rats.” Metabolism. 2002 Jan;51(1):92-6.

  (Verbesserung der biochemischen Eigenschaften von Knochen in Ratten, die mit Xylitol gefüttert wurden)

  [Quelle als Link]  [Quelle als PDF]

 •  Mattila PT et al., “Increased bone volume and bone mineral content in xylitol-fed aged rats.” Gerontology. 2001 Nov-Dec;47(6):300-5.

  (Gesteigertes Knochenvolumen und höherer Mineralstoffanteil in Ratten, die mit Xylitol gefüttert wurden)

  [Quelle als Link]  [Quelle als PDF]

 • Dunayer EK “Hypoglycemia following canine ingestion of xylitol-containing gum.” Vet Hum Toxicol. 2004 Apr;46(2):87-88.

  (Auswirkungen von Xylitol auf Hunde)

  [Quelle als Link]  [Quelle als PDF]

 • Campbell A, Bates N. “Xylitol toxicity in dogs.” Vet Rec. 2010 Jul 17;167(3):108.

  (Die Giftigkeit von Xylitol in Hunden)

  [Quelle als Link]  [Quelle als PDF]

 • Mäkinen KK. „Sugar alcohols, caries incidence, and remineralization of caries lesions: a literature review.” Int J Dent. 2010;2010:981072. Epub 2010 Jan 5.

  (Zuckeralkohle, Karies Häufigkeit und Remineralisierung bei Karies: Ein literarische Zusammenfassung)

  [Quelle als Link]  [Quelle als PDF]

 • Söderling E et al., “The effect of xylitol on the composition of the oral flora: a pilot study.” Eur J Dent. 2011 Jan;5(1):24-31.

  (Die Auswirkungen von Xylitol auf die Mundflora: Eine Pilotstudie)

  [Quelle als Link]  [Quelle als PDF]

 • Trahan L. “Xylitol: a review of its action on mutans streptococci and dental plaque--its clinical significance.” Int Dent J. 1995 Feb;45(1 Suppl 1):77-92.

  (Xylitol: Eine Zusammenfassung seiner Wirkung auf Streptococcus mutans und den Zahnbelag)

  [Quelle als Link]  [Quelle als PDF]

 • Lynch H, Milgrom P. “Xylitol and dental caries: an overview for clinicians.” J Calif Dent Assoc. 2003 Mar;31(3):205-9.

  (Xylitol und Karies: Ein klinischer Überblick)

  [Quelle als Link]  [Quelle als PDF]

 • transGEN-Datenbank: Xylit

  [Quelle als Link]  [Quelle als PDF]

 
// KURKISTA KAUPPAAN

 

Cookie politiikka?

Tama sivusto kayttaa cookieita tunnistaakseen käyttäjät.

Hyvaksytko cookiet?